El passat mes de juny, AIMC presentava el seu resum general comprès d’octubre de 2017 a maig de 2018 amb unes dades que donaven a Internet com el mitjà que puja més en número de usuaris i que per contra, en baixa a la televisió.

Això que ja ho veiem venir fa temps, queda ara plasmat per les dades d’aquest estudi que fa encara més evident que el consum a través de plataformes digitals amb sistemes de visualitzación “on demand” són cada vegada més consumides pels usuaris.

EGM_TV vs Internet
Font: AIMC – Asociación para la Investigación de Medios de Comunicación

El gran referent en televisió a Internet ha estat i és Youtube. Aquesta xarxa, propietat de Google, compta amb més de 1.500 milions d’usuaris actius al mes i és utilitzada i consumida per totes les edats (amb un 95% d’usuaris d’Internet que son consumidors).

Fins fa poc, el monopoli de Youtube a Internet era clar. Milions d’usuaris es subscriuen a canals i programes, els influencers es guanyen la vida, les marques tenen el seu espai i paguen per generar que la seva marca arribi al públic objectiu i així la xarxa es converteix en la segona pàgina més vista de tot Internet (per darrera de Google).

Vist que les dades d’aquest consum van en continu creixement i el retorn, en totes les vessants, és tan alt, perquè solament ha d’existir una plataforma que ho faci?

I tant és així, que el passat més de juny Instagram presenta IGTV, la seva nova plataforma de vídeos, on un usuari (persona o marca) pot pujar fins a 60 minuts de vídeo, però això sí, en format vertical. La fama dels Stories fa que Instagram finalment inclogui aquesta opció de “Televisió” dins de la pròpia xarxa social i contacta amb influencers per tal que provin l’experiència i acabin per donar el salt des de Youtube a IGTV.

IGTV APP

No passen ni 24 hores d’aquest llançament, que Youtube anuncia noves formes de guanyar diners pels seus creadors per tal de no perdre els seus influencers que tants diners li generen. I al mes d’agost, sense esperar més, anuncia que a Youtube ja es poden veure vídeos verticals (el gran enemic de la xarxa des dels seus inicis).

Amb aquestes dos novetats, Youtube intenta pal·liar el possible efecte que IGTV pugui tenir en la seva hegemonia audiovisual.

Però oberta una via, obertes totes. El 30/08, Facebook s’hi torna a sumar a la batalla presentant Facebook Watch per a Europa. Una plataforma de vídeos, amb capacitat de monetització pels seus creadors i amb menys requisits per part de la xarxa. Des de fa alguns dies, ja tenim accés tots els usuaris des de la pàgina principal del nostre Facebook Móbil.

Facebook Watch

Aquesta plataforma, però, no és nova. Fa ja un any que existeix a Estats Units però és a partir d’aquests darrers dies que a Europa també en tenim accés.

Però farà competència real a Youtube? Segons la següent gràfica d’ús de Facebook Watch a EUA, és bastant residual i per tant, o bé li donen un bon gir a l’aplicació o novament Facebook tindrà una plataforma que no serveix per res.

Chart Facebook Watch
Font: Statista Charts

En pocs mesos, la lluita per copsar el nínxol de mercat de creadors de continguts a la xarxa va creixent, però tots hi tindran cabuda?

Com afectarà aquest servei al desenvolupament de la resta d’opcions de cada una de les xarxes?

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.