Facebook contra el SEO de les empreses

Ha tornat a passar. Facebook ha tornat a atemptar contra les empreses que dediquen temps, recursos i il·lusió a tenir i mantenir una pàgina d’empresa a la seva xarxa.

Ja va passar fa mesos, quan va decidir retallar el percentatge d’abast que una publicació orgànica d’una Fan Page tenia sobre el total d’usuaris que seguien aquella pàgina. La capacitat d’arribar al públic objectiu de manera natural es desplomava dràsticament i totes les estratègies planificades deixaven de tenir cap tipus de sentit.

Així, d’aquesta manera, obligava a les empreses a convertir-se en anunciants periòdics ja que si volien fer que les seves publicacions o posts arribessin als usuaris havien de fer-ho a través de la publicitat pagada a la seva plataforma de Facebook Ads.

facebook ads

I no dic que no s’hagi de fer estratègia de SEM, ni molt menys! Sempre hem de buscar l’equilibri entre els posts orgànics i els pagats per tal d’arribar a un nínxol de mercat molt més ampli. El que no pot ser és que l’abast natural de les publicacions perdin tota la seva efectivitat i solament serveixen per “cobrir expedient” en tant que un usuari arriba a la Fan Page des d’un altre lloc i pugui trobar quelcom allà.

Doncs si, ahir ho va tornar a fer-ho presentant una proposta que ja està en proves en 6 països: Sri Lanka, Bolívia, Eslovàquia, Servia, Guatemala i Camboia.

Aquesta acció que estant provant es tracta d’un Feed Alternatiu anomenat EXPORE i que organitza totes aquelles publicacions que provenen de pàgines d’empresa, grups de música, organismes, negocis o altres associats en un timeline diferent del principal.

En el “Mur” principal seguirem trobant totes aquelles publicacions dels nostres amics, els anuncis i les publicacions que les pàgines hagin decidit promocionar. Tota la resta de publicacions d’aquelles pàgines a les que seguim les trobaren en un mur alternatiu que podrem consultar en qualsevol moment però que no apareixerà quan anem a l’inici de la nostra sessió.

Segons Facebook, el que volen saber amb aquesta acció és si els usuaris prefereixen tenir separats els dos tipus de continguts (personals i de tercers) però sembla que cada vegada que fan un canvi sempre acaba convertint-se en un benefici econòmic per ells i no pels seus usuaris, tant els que tenen perfil personal com els que en tenen un d’empresarial.

facebook fan page

L’usuari que té un perfil personal ja n’és conscient que en el seu timeline trobarà publicacions d’empreses, perquè les segueix i això vol dir que té un interès en veure el seu contingut entre la resta de publicacions que li apareixen. En el moment que un usuari perd l’interès ja s’encarrega de fer unlike a la mateixa.

Però bé, i què aconseguirem amb això? Què vol Facebook amb aquest canvi? M’aventuro a dir les meves càbales de què acabarà passant a curt-mig termini de l’aplicació d’aquest canvi:

– S’acabarà amb la facilitat de connexió entre usuaris i empreses. El temps és important a Internet i la capacitat de generar participació i climes de confiança amb els seguidors d’una marca és ilimitat, per tant és indispensable fer-ho fàcil. Els usuaris aniran cada vegada més abandonant el seguiment que fan d’una pàgina.

– Els anunciants, molts d’ells, acabaran canviant d’estratègia publicitària doncs cada vegada més serà més difícil planificar accions en una xarxa que, lluny de ser social com abans, es va transformant en una central de mitjans publicitaris.

– Por donar pas a la mort del brand content i de tot allò que representa fer contingut únic i de valor pels usuaris. No hi haurà la necessitat de generar res per captar l’atenció desinteressada del públic i guanyar posicionament SEO sinó que bastarà amb tornar a fer una gran slogan publicitari.

– Pèrdua total de l’essència del que foren els orígens de les xarxes socials de compartir i sociabilitzar de manera gratuïta i col·laborativa continguts, fomentar la participació i ser part activa dels continguts creats, en aquest cas, per les pàgines d’empreses.

A banda de totes aquestes coses que m’atreveixo a dir i que segurament en vindran d’altres, cada vegada serà més difícil que una micropime, start-up o emprenedor pugui desenvolupar la seva marca a Facebook perquè necessitarà de molta més inversió per aconseguir objectius de visibilitat, posicionament i comercialització.

Per tant, tot i que ara comencen les proves i no sabem que passarà els propers mesos, els petits negocis aneu preparant més pressupost o bé canvis en les accions de la vostra estratègia digital.

Bé, i vosaltres què en penseu?

 

Anuncis

One thought on “Facebook contra el SEO de les empreses

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.