De “l’elevator pitch” al “pecha kucha”

* Traducció del castellà de l’article original publicat al mitjà Somos Biz el passat 22/06/2017

 

Molts son els models o les dinàmiques que cada dia intentem posar en pràctica per vendre els nostres productes o serveis de la manera més senzilla, breu i impactant davant un possible client, inversor o col·laborador.

Els emprenedors i micropimes proven constantment les diverses tècniques per saber amb quina pot obtenir major impacte i reclam, i aconseguir despertar l’interès d’aquells que ens escolten.

Però com en totes les tècniques existeixen algunes que funcionen millor i que creen autèntics moviments socials i esdeveniments exclusivament per desenvolupar i potenciar aquestes opcions de presentació.

pechakucha
Imatge de Somos Biz

Durant molt de temps hem estat utilitzant i portant al màxim nivell la tècnica de l’elevator picth, que s’ha convertit en un gran aliat de tots aquells que busquen diferenciar-se dels seus competidors.

Sobre la base de ser una presentació exprés que dura poc menys de 2 minuts o l’equivalent a un viatge en ascensor, hem de ser capaços de donar resposta a allò essencial del nostre projecte:

  • Definir el projecte: quin és el producte o servei, quin és el seu públic i quina necessitat cobreix o satisfà.
  • Respondre a qüestions comuns sobre el mercat objectiu, com impacta econòmicament en ell i quin és el possible retorn per a un inversor o comprador.
  • Definir quina és la proposta de valor davant la resta i per que et diferencies.
  • Quin és el model de negoci que farà que sigui rendible.

Gestionant bé el temps (escassos 120 segons) i estructurant de manera ordenada cada una de les idees, podem aconseguir un elevator pitch que ens posicioni de manera positiva i que capti l’atenció d’aquells que ens escolten.

Però aquesta mecànica, que ha estat d’una productivitat màxima per aquells que la practicaven com per a aquells que organitzaven concursos, esdeveniments i rondes de business angels, es veu amenaçada per una altra dinàmica que entra amb força al nostre país (tot i que porta un parell d’anys fent-se lloc entre empreses i empresaris).

Aquesta nova dinàmica d’origen nipó és el pecha kucha (o pechakucha) i, tot i que és molt més llarga en temps d’exposició és més concreta en la seva disposició.

El pecha kucha, també anomenada la dinàmica del 20×20, es basa essencialment en transmetre el projecte de manera més visual. Cada ponent projecta 20 imatges o diapositives i disposa de 20 segons per explicar cadascuna d’elles. El total de la presentació és de 6 minuts i 40 segons, i és el temps que es disposa per desenvolupar tot el projecte complet.

Per aconseguir una bona presentació pecha kucha, s’ha de tenir en compte alguns conceptes:

  • Definir bé l’estructura bàsica de la presentació dividint perfectament els apartats que contindran. El més aconsellable és fer 4 apartats que correspondran a 5 diapositives per cada un.
  • Cada apartat ha d’aconseguir respondre les preguntes bàsiques del projecte, de manera similar a com ho fem en l’elevator pitch.
  • Provar, provar i provar. Tenir 20 segons per imatge significa que hem de saber controlar molt bé el temps de cada una d’elles i dels missatges que volem transmetre.

A partir d’aquesta nova (o no) dinàmica de presentacions, aconseguirem anar al detall de la nostra exposició, no divagar, centrar-nos en allò concret i important, descartant allò superficial i buscant la màxima atenció dels nostres receptors, tant en les imatges com en els missatges.

En cap de les dues dinàmiques podem improvitzar. Hem d’estar preparats, assajats i ser conscients d’allò que volem explicar i aconseguir amb la presentació. No podem deixar-vos portar pels nervis o el pànic escènic, doncs les ocasiones que tenim per poder fer aquest tipus d’intervencions i impactar en un gran número de possibles clients o col·laboradors d’una mateixa vegada, no solen ser abundants.

Escollim el que escollim, ambdues dinàmiques les hem d’elaborar amb molta perfecció. Aprofitem les ocasions i animem-nos a explicar la nostra història.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.