La RSC a les micropimes

* Traducció del castellà de l’article original publicat al mitjà Cat.Econòmica el passat 21/04/2016

La Responsabilitat Social Corporativa (RSC) es basa en la gestió i direcció dels impactes que una empresa aconsegueix a través de la seva activitat i com la genera sobre els seus clients, treballadors, comunitat i sobre qualsevol agent involucrat directa o indirectament.

Es parla de RSC normalment fent al·lusió a les grans empreses que són les primeres que van adquirir aquest concepte, segurament per temes de pressupost, i que posava en valor en el sector el poder de l’esmentada empresa per realitzar aquest tipus d’accions socials, laborals o medioambientals. Aquestes accions requerien normalment d’una important inversió, ja que estan relacionades amb accions socials en països no desenvolupats, en la compra i instal·lació de maquinaria ecològica, en inversió en millores estructurals…

RSC

Actualment qualsevol empresa, independentment del seu tamany, de la seva facturació o del tipus de societat que sigui, pot implementar accions i programes de RSC, ja que parlem més de gestió de que pressupost.

Abans de començar a crear un document de RSC, hem de definir exactament en quina àrea o sector anem a focalitzar les nostres accions i la nostra gestió social per poder explotar-la al màxim i definir concretament totes les variables a treballar. També necessitem planificar quins recursos materials, humans i econòmics necessitarem per cobrir aquestes accions de RSC, com es calendaritzaran i qui les portarà a terme, tant la implementació com el seguiment com la valoració de resultats.

Hem de ser molt conscients i sincers amb les nostres possibilitats i fer una visió i anàlisi intern sobre la nostra empresa per tenir una base on sustentar les accions de RSC. La RSC és un concepte transversal, per tant és capaç d’actuar sobre diferents àrees de l’empresa, però quan parlem de micropimes o startups, hem de minimitzar el zoom per poder portar-ho a terme.

La RSC sempre va vinculada amb les bones pràctiques empresarials, és a dir, una empresa que genera bones pràctiques significa que ha fet una reflexió interna profunda i ha decidit com vol treballar, com vol que treballin els seus empleats, com han de ser les relacions amb els seus proveïdors o amb la societat en general per a que les relacions siguins socials, transparents i de qualitat. El valor humà és imprescindible i la gestió d’aquesta economia social i solidària posa de manifest la voluntat d’avaçar cap a un treball millor,

Entenem, per tant, com a bones pràctiques de RSC, algunes de les següents:

  • Sensibilització medioambiental
  • Protocols de resolució de conflictes
  • Acció solidària
  • Millora de la qualitat del treball en equip
  • Accions de motivació i de gestió del talent
  • Accions de millora de la productivitat i del compromís amb l’empresa
  • Millora del clima laboral i generació de pertinença a l’empresa
  • Fidelització amb els clients i amb els proveïdors
  • Codi ètic

Bones pràctiques

Aquestes bones pràctiques necessiten ser prèviament desenvolupades i explicades en detall sobre el seu funcionament, la seva aplicació, la seva revisió i el seu seguiment i anàlisi. El document de RSC i bones pràctiques generat, ha de servir com el full de ruta a l’activitat i gestió diària de l’activitat de l’empresa i ha de ser públic a través de la pàgina web o d’altres canals de comunicació per a que estigui disponible i a l’abast de tots els usuaris.

El compliment de les accions de RSC genera millor imatge de marca ja que posiciona a l’empresa com una organització sensible a certs temes socials i de gestió i d’aquesta manera el reconeixement és molt més positiu,

Fer RSC no solament ha de ser per fer una campanya de màrqueting puntual, ha de ser un compromís per i para els treballadors, socis i comunitat i el benefici social adquirit serà el valor afegit que aquesta empresa tindrà amb la societat.

Una micropime pot fer RSC sempre. Solament ha de posar en valor aquelles bones pràctiques que estan dintre del seu pla de negoci, aplicar-les i donar-les a conèixer.

La RSC no és tema de pressupost, la RSC és un tema de compromís.

 

Si vols un exemple, pots llegir el meu document de RSC i bones pràctiques 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.