Networking: abans, durant i desprès d’una sessió

El Networking és cada vegada més una eina indispensable per a qualsevol autònom, emprenedor, i persona que tingui un negoci propi i vulgui generar una xarxa de contactes al voltant del seu negoci. networking connected

Fa uns anys els esdeveniments que es dedicaven a fer trobades de networking eren ben pocs i molts d’aquests passaven inclús desapercebuts per la majoria. Avui, per contra, podem accedir a multitud d’aquestes sessions, tant dedicades a això exclusivament o com a part d’un altre esdeveniment (ja sigui formatiu, comercial o professional).

Quan vaig començar a assistir a esdeveniments de networking anava una mica a contracorrent i sense saber gaire que fer, com actuar, que dir… però si sabia que necesssitava anar-hi per projectar la meva idea de negoci i fer que formés part del mercat.

Avui, 3 anys desprès i més de 150 jornades fetes (assistides i inclús organitzades), puc extreure conclusions i lliçons apreses que ara formen part del meu know how i que no solament m’ajuden a aprofitar més a les que vaig ara, sinó que també m’ha fet conèixer el meu negoci des d’altres punts de vista.

Les lliçons que jo he aprés i que vull compartir són:

Abans d’assistir:

 1. Apunta’t a aquelles sessions que saps quasi segur que podràs assistir. En algunes jornades pots saber abans quines persones / empreses hi assistiran i per tant es generen unes expectatives. L’absència pot causar males vibracions en aquells que esperen trobar-te.
 2. Si no pots assistir finalment i disposses de les dades de contacte de la resta d’assistents, envia un correu a l’endemà per demanar disculpes. No aprofitis aquest correu per vendre’t sinó semblarà que t’apuntes per obtenir dades i no per anar realment i, serà pitjor que si no haguessis anat.
 3. Si tens un llistat d’assistents revisa’l i marca’t un objectiu real dels contactes que vols fer i quin objectiu tens per a cadascun d’ells. Informa’t bé de què fan (busca la seva web/blog, que ofereixen…).
 4. Si la sessió és una jornada de networking sectorial, adapta i prepara el teu discurs de presentació, sobretot si el que vens són serveis.
 5. Ves predisposat a fer contactes de qualitat no a fer compra-venda. No es tracta d’un mercat de segona ma sinó d’un lloc on conèixer gent amb qui fer sinergies professionals.
 6. Porta targetes de sobra. No pots quedar-te sense a la meitat de la sessió.
Networking
Jornada de Networking a Coworking Xammar

 

Durant la sessió:

 1. Tingues clar el teu discurs i el teu posicionament respecte la sessió. Sigues ferm però cordial i aposta per generar col·laboracions i contactes qualitatius, no quantitatius. Menys és més.
 2. Aprofita la sessió parlant amb qui realment pots tenir una sinergia. No hem de parlar amb tothom i hem de saber dir, amb educació, que preferim anar a per altra conversa i no fer perdre el temps a ningú sino hi ha un motiu aparent de que pugui resultar quelcom d’allà.
 3. El moment del coffe break també és networking. Més planera, més propera però també estàs fent contactes. No deixis escapar aquest moment i gaudeix d’una conversa més distesa i inclús en grup.
 4. Escolta, escolta, escolta. Si solament vas a vendre’t i a deixar palès el teu minut de glòria no trauràs profit de la sessió. Es tracta de fer un intercanvi, no un monòleg.
 5. Escriu a les targetes, està permès. Deixa constància en cada targeta allò més important de la conversa per desprès no oblidar res. Serà una informació valuosa per un seguiment posterior.

Desprès de la sessió:

 1. El mateix dia (si la sessió ha sigut al matí) o a l’endemà (si ha sigut per la tarda), envia un correu electrònic d’agraïment a cada una de les persones amb que hi has paLinkedinrlat. Si la conversa ha donat lloc a algun acord, no oblidis mencionar-ho. Si hi ha algú amb qui no has pogut parlat per falta de temps però hi havia un interès a fer-ho, envia-li també un correu amb una breu presentació (no un correu comercial), convidant-lo a una possible trobada.
 2. Busca a Linkedin a totes aquelles persones que tens una targeta per demanar contacte a través d’aquesta xarxa. Aquesta connexió pot arribar a ser molt profitosa si es fa un seguiment i poc donar lloc a d’altres.
 3. Si ha sorgit la ocasió de poder reprendre la conversa fora de la sessió, contacta’l de nou passats uns dies per tancar una reunió.
 4. Cultiva aquests contactes ja que et poder portar a fer bons negocis, a vegades a curt termini i d’altres, tot i passat un temps, poden sorprendre’t i generar noves sinergies i col·laboracions.

Aquestes són les meves conclusions del networking. Si tens més, t’animo a comentar-les en aquest article.

I si vols, ens connectem a Linkedin!

 

També et pot interessar llegir:

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.