Anàlisi Estratègic – Les Forces Competitives

Per parlar d’Anàlisi Estratègic hem de fer referència a 4 elements importants:

a. L’anàlisi Competitiu és un procés que consisteix en relacionar a l’empresa amb el seu entorn i que és la base sobre la que es dissenyarà l’estratègia empresarial.

Per donar la idea exacte de la importància de l’anàlisi competitiu hem de referir-nos al procés de planificació de l‘estratègia comercial, el qual respon a 3 preguntes clau:

  1. On estem?
  2. A on volem anar?
  3. Com arribem allà?

A l’anàlisi de la situació, partirem de la realització del procés de planificació estratègica i del que determinarem les oportunitats i amenaces i les debilitats i fortaleses de la organització, a la mateixa vegada que ens haurem de centrar en 2 tipus d’anàlisi: Extern i Intern.

b. L’Avantatge Competitiu que s’utilitza per a fer referència al valor afegit que una empresa és capaç de crear per als seus clients. I per aconseguir-ho, Michael Porter (1984) proposa diverses estratègies complementàries:

Avantatge Competitiu de Porter

c. Les Estratègies de Diferenciació per tal de crear percepcions de producte o marca per part del consumidor que el diferencií clarament del producte o marca de la competència. Abans de seleccionar aquesta estratègia, hem de conèixer el nostre client i la nostra competència. Els autorns Philip Kotler com Michael Porter elaboren vàries opcions de tipologies d’estratègies de diferenciació.

d. Esquema de les Forces Competitives de Porter: esquema on s’expressa que tota competència depèn de les 5 forces competitives que s’interacciones en el món empresarial i que Porter va definir en:

  1. Amenaça de nous entrants
  2. Rivalitat entre competidors
  3. Poder de negociació amb els proveïdors
  4. Poder de negociació amb els clients
  5. Amenaça de productes o serveis substitutius

Si t’interessa saber més en profunditat sobre aquests 4 elements pots veure la presentació completa al perfil de Slideshare. Aquesta presentació és part del temari que imparteixo al Postgrau en Direcció Comercial i Màrqueting Industrial a l’Escola d’Enginyeria d’Igualada (postgrau organitzat per la Universitat Politècnica de Catalunya amb la col·laboració de la Unió Empresarial de l’Anoia).

Si t’ha agradat, comparteix, i no oblidis citar la font 🙂

 

També pots llegir:

L’Anàlisi DAFO 2.0

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.