#SMMupDate 2014 – Actualitzacions de Social Media

Ahir, 13 de maig de 2014 es va realitzar el #SMMupDate, l’esdeveniment organitzat per The P!an Company per explicar noves tendències de Facebook i Google portades directament des de San Francisco a mans de Pedro Rojas (@seniormanager) y María Redondo (@mariaredondo). #SMMupDate

A nivell de Facebook, ens explica Pedro Rojas a mode de resum els següents aspectes:

–          L’abast orgànic de Facebook té els dies comptats i invertir en una page és invertir en un terreny llogat.

–          Els hashtags seran la pedra fonamental dintre de les xarxes socials ja que no impliquen semàntica i això s’està fent palès en xarxes com Instagram (propietat de Facebook).

–          Facebook està interessada en que la xarxa torni a ser l’essència, que torni a ser social. Amb la intervenció del sector del màrqueting, diu, s’ha desvirtuat l’essència d’aquesta xarxa.

–          Una de les novetats que s’incorporaran a Facebook seran les mètriques en els vídeos, tot i que solament es mostraran per aquells vídeos que es pugin directament a la xarxa, no els compartits directament amb enllaç a Youtube.

–          Si una empresa no aconsegueix beneficis desprès d’una any en una xarxa social (de forma coherent i assessorada), és millor que ho deixi i inverteixi els diners en altres aspectes.

–          Els comentaris en el blogs estan deixant de ser rellevants, és millor portar el blog a la xarxa i que allà es generi l’activitat (que és molt més fàcil d’aconseguir).

–          El ROI (Retorn de la Inversió) en xarxes socials no solament ha de ser obtenir beneficis, sino saber a on ens hem estalviat diners.

–          El principal error de les marques a Facebook és pensar que els client vindran sols a la page.

–          Dedicar-se a Social Media significa saber primer com funcionen les mètriques i desprès les xarxes socials.

I a nivell de Google:

–          “Ja no venem, el client sap el que vol i Google, també”.

–          El clients consulten Google unes 10 vegades de mitja abans de decidir-se a comprar qualsevol cosa.

–          La clau per vèncer l’algoritme de Google sense fer SEM (Search Engine Marketing), no solament consisteix en generar el teu propi SEO (Search Engine Optimization) orgànic, sino en aconseguir que molts altres usuaris et mencionin.

–          Consell: “Busca les preguntes, publica les respostes i Google et mantindrà posicionat”.

Finalment, en Pedro tanca la seva intervenció fent al·lusió a que l’empresari ja sap que necessita el Social Media, però no troba a ningú que li sàpiga explicar com entra “això” en el seu model de negoci.

La segona ponència va anar a càrrec de Franc Carreras (@franccarreras) sota el títol “Que pots fer sabent que Facebook està passant de ser un mitjà guanyat a ser un mitjà pagat?” i que va iniciar amb l’afirmació de que a Facebook l’usuari és un producte i les marques són el client i per tant amb el que es comercialitza és amb l’atenció dels fans sobre els productes de les marques. Això fa que Facebook s’estigui convertint en un mitjà Freemium.

IMG_0340bis

I ho reconeix obertament, diu, que l’abast orgànic es queda curt i anima a les marques a comprar anuncis. Però aquests anuncis no son com la publicitat tradional on es pagava per una tarifa fixa. Aquí pagues segons subasta i quan més marques hi ha competint, més puja el preu.

Per tant, proposa, que les 3 coses que hem de fer davant d’aquest escenari  com a marca són:

  1. Desplaçar l’atenció cap a mitjans propis, a partir de formularis de contacte, aplicacions mòbils, integració en Social CRM…
  2. Aprofitar per conèixer millor als teus fans.
  3. Escollir bé per el que es paga a Facebook.

La següent ponència va ser de la Gema Minayo (@gminayolopez) sota el títol “Is the Community Manager out? Nace el Engagement Manager” i comença amb dades com les de que el 87% de les empreses encara desconeix en detall les diferents especialitzacions i posicions digitals que existeixen, tot i que les primeres professions clau per 2014 són: data scientist, apps developer, videogames & serious games developer, user experience specialist o el web conversion specialist.

Aquestes posicions venen marcades sobre que 3 de cada 5 internautes participen activament a les xarxes socials i que el temps dedicat a aquestes està creixent 3 vegades més ràpid. Per tant, ens parla del naixement  d’una Generació “C” definida amb el conceptes de més Control, Creativitat, Continguts, Conversació, Co-creació, Comunitat, Comunicadors, Connectats i Consumidors.

Per tant, el Community Manager ha d’adaptar-se cap cop més a un consumidor que dirigeix la seva pròpia decisió, que té més llibertat, més innovació i més participació. I això implica que ha de començar a convertir-se en un Engagement Manager.

Aquest Engagement Manager ha de fer:#SMMupDate

–          Escolta empàtica

–          Resposta amb diàleg

–          Aprofitar el contingut, jugar amb el producte, utilitzar imatges (són el 90% dels likes i compartits)…

–          Tenir en compte la forma del contingut i la personalitat ja que influeix directament.

–          Necessita tenir passió per les persones i per les xarxes socials; ser generós amb la comunitat per crear relacions sòlides entre la marca i el client i ser constant per fer créixer la comunitat.

Següent intervenció a càrrec de Luis Manuel Villanueva (@Lu1sma) sobre SEO i on ens va donar les 3 claus per seduir al gegant Google:

  1. Recursos altament enllaçables. Això vol dir contingut diferent . Vol dir fer vídeos, infografies o altres elements que siguin especial per poder-los fer virals. Abandonar les accions de link baiting utilitzades fins al 2013 que no aportaven qualitat, que el contingut no era rellevant, els top llistes i refregits d’altres blog…
  2. Connectar amb el públic. Les claus per fer-ho són: Impactar, Impressionar i Enamorar. Hem de ser diferents y hem de ser creatius però per això també cal investigació.
  3. Destacar en Google i seduir als seus usuaris,  creant snippets diferents a la resta per exemple.

#SMMupDate

La darrera ponència va ser la de Selva Orejón (@selvaorejon) i va estar centrada en la Seguretat i la Privacitat a la xarxa o bé com va dir ella, “el costat fosc d’internet”.  Va ser una ponència plena de nous conceptes per la majoria desconeguts i els quals hauríem de tenir més presents i donar-los més importància. Conceptes com la sextorsión, el hacking o els hackerazzis.

Ens va donar molts exemples d’empreses i usuaris que pateixen extorsions a través de les xarxes socials, atacs il·lícits, filtracions d’informació… i que posen en evidència la poca seriositat amb que ens prenem els temes relacionats amb la seguretat i la poca inversió que fem per evitar que ens la envaeixin.

La seva presentació es pot descarregar des de el següent enllaç de Slide Share http://goo.gl/5dLn7W

I com ja es costum, per tancar la jornada en Pedro Rojas i la María Redondo van agrair la participació de tots els sponsors i patrocinadors i ens van convidar a compartir una Moritz (@moritzbarcelona) i una bona conversa entre els assistents.

Cal dir que cada vegada aquests esdeveniments que organitzen The P!an Company són de millor qualitat. El fet de celebrar-los en dates aleatòries, sense haver de ser rutines calendaritzades, de manera molt accessible i en un format més petit fa que els continguts siguin més atractius, la jornada sigui més propera i s’afavoreixi el contacte personal entre assistents, ponents i organitzadors. Felicitats!

Salut i fins la propera!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.