Extracte del 1r Congrés de Màrqueting i Vendes

congreso de marketing y ventas

Ahir es va celebrar a Barcelona, al Palau de Congressos de Catalunya, la 1ª edició del Congrés Nacional Marketing y Ventas organitzat per APD (Asociación para el Progreso de la Dirección).

Vaig ser-hi a la primera part del Congrés (matí), així que us passaré a explicar les principals notes que ens van deixar els ponents en aquesta part de la jornada. Pots veure en aquest enllaç el programa sencer.

La inauguració va anar a càrrec del Sr. Enrique Sánchez de León, Director General de APD, qui va donar pas a la primera ponència del matí, la Sra. Helena Herrero, Presidenta HP.

La Sra. Herrero va explicar les principals tendències cap al 2020 que afectaran al món, a la tecnologia i a l’empresa. En resum vam ser:

Tendències que afectaran al món:

 1. Creixement exponencial de la població, sobre el 10% fins 2020. Serà una generació amb un fort desig de canvi i de viure millor.
 2. Importància del creixement de les classes mitges dels països emergents
 3. Creixement de la vida a les ciutats: 2/3 de la població es concentrarà a les ciutats “Smarts Cities”.
 4. Canvi en la forma en que ens comuniquem, impacte de les xarxes socials, afectació als canals d’informació, màrqueting i vendes.

Tendències en la tecnologia:

 1. Creixement del número d’aplicacions que seran les que definiran la diferenciació de les empreses.
 2. Big Data (“internet de les coses”). Serà important conèixer com es recol·lecten, emmagatzemen i recullen les dades.
 3. Mobilitat: serà absolutament real quan sigui transparent. Es calcula que al 2020 hi haurà 50 bilions de dispositius connectats a internet.
 4. Cloud, la tecnologia com un servei. Qui no estigui en cloud tindrà una desavantatge competitiva.

congreso maketing y ventas

Tendències des del punt de vista de l’empresa:

 1. Augment del treball en oficines virtuals i amb equips de treball virtuals. Les oficines físiques solament seran un espai de reunions ocasionals.
 2. Gestió diferent de la gestió de persones, “Managing the workforce”. Les estructures seran poc jeràrquiques, amb la col·laboració com element bàsic, projectes específics… El rol serà es de una comunitat.
 3. El rol de la informació afectarà a totes i cadascuna de les àrees de l’empresa.  S’haurà d’integrar millor la informació i fer-la més útil per conèixer i entendre millor al client.

Va concloure que el màrqueting ha de ser un màrqueting basat en temps real (el client no vol esperar), que ha de tenir clar que el client té el control perquè té la informació. Un màrqueting on l’anàlisi ens portarà a l’entesa del comportament del client i al conseqüentment, al negoci.

La segona ponència va anar a càrrec del Sr. Luís Conde, President de Seeliger y Conde que va dirigir la seva intervenció al voltant del lideratge i del talent de les persones.

Va parlar del líder com aquell que ha de potenciar els aspectes positius de les persones, que ha de ser capaç de desestructurar la cadena valor, que ha de tenir innovació creativa i que ha de saber comunicar-se amb tothom. També va fer incís en que les empreses han de ser trilingües, és a dir: “English, Spanish & Technologies”.

Per altra banda va donar una fórmula pròpia: T = f (c+v) a igual a Talent = funció (coneixement + valors) actitud. Va explicar que avui el coneixement no és suficient, és necessari el talent, els valors com el compromís, el sentit de l’humor, el pensament divergent i l’optimisme, l’actitud vers l’aptitud… Va replicar que els principals líders del món (Barak Obama, el Papa Francesc…) ho són perquè tenen un projecte, el saben comunicar i són optimistes.

Per tancar va definir que el professional del màrqueting actual ha de ser un expert digital, amb coneixement tecnològic i que tingui una ment analítica capaç de discernir la informació rellevant. Aquest perfil està ara en persones de 40 anys, ja que tenen l’experiència en management i coneixen la era digital.

Amb això es va donar pas a la primera taula rodona amb el títol “El client com a eix per a la transformació”, moderada pel Sr. Andrés Vicente, Director General de la Unitat de Negoci d’Empreses de Vodafone que va introduir la taula dient que l’empresari ha de tenir clar quines són aquelles poques coses que el diferencien de qualsevol altra empresa i quina és l’avantatge que se li està donant al client.

Va parlar el Sr. Javier Gallardo,  Director de Experiència de Clients i Control d’Operacions de SAGE España que confirmava que el màrqueting ara es basa en gestionar les emocions del client quan aquest interactua amb la nostra empresa creant així experiència d’usuari. Es va afegir a la taula el Sr. H. Stephen Philips, CEO a Reparalia que apostava en que l’empresa ha de centrar-se en el client i que hi  ha 3 pilars fonaments per fer-ho: la Cultura, com a compromís cap al client i en saber escoltar-lo; Data, sent molt important la segmentació dels mercats per tal de conèixer cada target, recollir dades i millorar en cada àrea; i Tecnologia, que ha d’aportar el suport dels serveis i la comunicació. Com a darrer participant de la taula, el Sr. Sergio Elizalde, Director General de HERO España que va apostar per 3 principis fonamentals d’apropament al consumidor: la Qualitat, la Proximitat i el Servei. També va explicar que tenen molt clar i que totes les empreses ho haurien de tenir que cada dia es perden consumidors, la marca és més fràgil del que creiem i la categoria en que estem circumscrits ja no és tan específica.

La segona taula rodona del matí portava el títol “La experiència del client: customer, brand i shopping experience” i estava moderada pel Sr. Antonio Ibañez, Director de Daemon Quest by Deloitte i que va introduir les intervencions parlant de les diferents eres per les que ha passat el màrqueting, des de primera era liderada per Michael Kotler sobre Marketing Concept, seguida per la segona era enfocada a la satisfacció del client, a la tercera era enfocada al CRM fins a l’actual que és de la era del Customer Experience.

Seguidament, el Sr. Jorge Martínez Arroyo, Brand Customer Experience Manager a Santander que parla sobre que s’ha de construir experiència de marca per tal de generar i crear valor, per tenir impacte directe en la compte de resultats i creixement i per ajudar a incrementar el compromís dels treballadors. Això s’aconsegueix amb millora continua i experiència.

El Sr. Jaume Alemany (@jaumale), Director de Màrqueting de DAMM a través d’un seguit d’imatges extretes del perfil de Instagram de Damm dona valor a que la principal motivació de compra del consumidor és sentir-se identificat amb el producte o servei.  Conclou la taula, el Sr. Javier Pardo, Director Comercial de NH amb una exposició enfocada al cicle de millora contínua amb 6 passes: Escoltar, Concloure, Desenvolupar/Modificar, Provar, Implementar i Controlar/Mesurar.

La darrera taula del mati es basa en “Client i competitivitat” i el moderador i primer ponent és el Sr. Marcos Urarte (@MarcosUrarte), President de Pharos que també ens aporta una nova fórmula però aquesta enfocada en els factors que interven en la competitivitat: P⁵IC². Defineix les parts de la fórmula de la següent manera: Productivitat, Preu, Posicionament, Persones, País, Innovació, Cultura i Qualitat (“calidad”). reglas en la empresa

El Sr. Eduard Beltrán, Director d’Innovació i Tecnologia del Grupo Mondragón, ens dona algunes explicacions de com actuen ells en el desenvolupament de serveis per a bens d’equip, on és molt important tenir estructurat el tema de la innovació.  La Sra. Maite Ramos, General Manager Iberia Consumer Business de LENOVO en dons els seus tres principals “life motives” que són: no tenir por, ser optimista i tenir els comptes clars i amb sentit comú. Clou la taula, el Sr. Santiago Alfonso, Director de Comunicació i Marketing de Cosentino que repassa l’historia de l’empresa i com a través de plataformes que combinen l’aspecte logístic amb espais d’exposició i formació estan aconseguint expandir-se internacionalment.

Tot i una mica fora d’hora, arriba la darrera ponència del matí que la tanca la Sra. Mónica Deza (@monicadeza), Presidenta de AINACE i que versa la seva intervenció sobre  “Neurociència, comunicació i consumidor”. Afirma que els professionals de màrqueting ajuden a les persones a visualitzar el futur i que son capaces de gestionar expectatives per complir els objectius dels compradors. Diu que avui, ser digital no és una opció, no és un valor afegit perquè internet representa en el món la prosperitat.

Matí intens d’aprenentatge, de compromís, de noves experiències, de networking i de noves lliçons que aprendre i aplicar als nostres negocis.

Solament crec que fa falta una lliçó per aprendre:

“Ens dediquem a fer màrqueting, a comunicar, a fer arribar missatges arreu, a que allò que diem sigui rellevant… per tant, com pot ser que de 16 ponents que hi ha hagut al matí, solament 3 d’ells tinguin perfil a Twitter… Hem d’estar a les xarxes si estem parlant de que “lo social” és la nova manera de fer màrqueting i que hem de ser digital”.

Salut!

Fotos: pròpies (@Dolors_guillen)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.