Resum del #SMMDay 2014

Ahir, 28 de gener de 2014 i darrer dilluns del mes de gener se celebrava el Dia del professionals del Social Media i el Màrqueting Digital i com ja va sent costum, els companys de The P!an Company van celebrar el Social Media Day. Una jornada com sempre plena d’excel·lents ponents, de coneixement i com no, d’una estona de networking distés entre amics de la professió.

A diferència de la darrera edició, el lloc escollit per la celebració va ser el Valkiria Hub Space ubicat al 22@ de Barcelona. Tot i algun petit problema amb la calefacció, va ser un gran espai per gaudir d’un bon esdeveniment.

A grans trets, us resumeixo a continuació les aportacions dels ponents que van participar.

Obra la tarda, en Pedro Rojas (@seniormanager) fent una petita introducció prèvia a la seva ponència. Deixa molt clar (i és d’agrair) que tant ell com la seva sòcia Maria Redondo (@mariaredondo) són persones molt properes, que fugen de ser gurus i que podem parlar amb ells, conversar i fer networking. De fet, aprofita l’avinentesa per presentar un projecte nou de coworking que es diu @WorkingandCo i que anima a tothom a conèixer-ho.

#SMMDay

Desprès d’aquest incís comença amb la seva ponència sobre “Com generar benefici a les xarxes socials”. Està clar, diu, que les empreses pensen que no tenim credibilitat, que no entenem el negoci, que venem fum i sobre tot que no portarem beneficis. És per això que quan veiem un futur client ens hem de concentrar en 3 metes: les vendes (fonts d’ingressos), la productivitat i l’estalvi i cost. Per aconseguir això hem d’apostar pel tràfic, per les bases de dades (leads) i per la fidelització o retenció de clients.

Actualment és difícil, malgrat tot, poder vendre serveis de Social Media a les PIMES ja que tendim a guiar-nos per processos associats a grans marques i d’aquesta manera no aconseguirem resultats. Hem d’adaptar els paràmetres i tenir paciència.

La següent ponència i directament arribat des de Valladolid va ser la de Alfredo Vela (@alfredovela) que, com és lògic, ens va parlar d’#Infografies com a eina per fer màrqueting d’alt impacte. Algunes dels motius de l’èxit de les infografies són el gran atractiu que tenen i que fan que les retenim molt millor que no pas un altre mitjà d’informació, que es poden visualitzar i entendre en menys de 3 minuts, que són fàcils de recordar…

Va donar també algunes de claus que tota infografia ha de tenir, com son un títol amb molt de ganxo ja que si és dolent podem perdre tot l’eco que pugui tenir, un contingut d’interès i un peu final amb les dades de la font o creador. A més, com a eina de màrqueting, una infografia ha de tenir:

–          Un tema original: presentació d’un esdeveniment, biografies, xifres i informes, presentació de serveis, efemèrides, rankings, campanyes electorals…

–          Que el contingut sigui atemporal

–          Que no requereixi més de 3 minuts d’atenció

–          Títol atractiu

–          Escollir molt bé l’idioma més adequat

–          Disseny visual trencador

–          No posar drets de propietat

–          Fer una bona difusió

Per ampliar més el contingut d’aquesta ponència ens va deixar un slideshare que podeu consultar al següent enllaç: http://es.slideshare.net/alfredovela/infografias-o-como-hacer-marketing-de-alto-impacto

La següent intervenció va ser una taula rodona sobre “l’Estratègia de Contingut vs el Màrqueting de Continguts” i que va ser formada per Cristina Aced (@blogocorp), Eva Sanagustín (@evasanagustin) i Mª J. Cayuela (@mjcayuela). La moderació va anar a càrrec de Cristina Aced que va formular una sèrie de preguntes respecte el tema principal i que en resum, aquestes van ser les impressions de les companyes:

Per Mª J. Cayuela s’ha de construir abans de vendre, s’ha de començar per les persones i desprès definir els objectius, dissenyar l’estratègia de contingut i els canals. Com a paraula clau  va destacar la participació dels usuaris, la continuïtat de les publicacions. També va fer referència a que el bon contingut és el que incita a la participació i és aquest contingut el que ha de fer una marca. D’aquesta manera va entrar en el debat del Branded Content a mans de PIMES i fent saber que si que el poden fer, que tot i ser un procés lent és assumible. Com a passes indispensables va destacar: conèixer el teu públic (segment de població), mirar com es comunica, observar-lo, saber com s’interrelaciona, i a partir de conèixer les necessitats que té, dissenyar l’estratègia, calendaritzar, escollir els canals, els sistemes de medició…

Per altra banda, Eva Sanagustín parla de que l’estratègia és alguna cosa que ens porta d’un lloc a altre i que el Màrqueting de Continguts és allò que ens fa comprendre el contingut. Diferencia el Branded Content com a component d’entreteniment mentre que el Màrqueting de Contingut és de caire més informatiu. Per contra a l’anterior ponent, creu que una PIME no pot fer Branded Content ja que econòmicament escapa dels pressupostos. És millor que facin Màrqueting de Continguts generant tràfic cap a als canals de la marca. Com a primera passa indispensable parla de plantejar-se si realment existeix la necessitat de tenir perfils a les xarxes socials o blog. Desprès confirma seguir les passes descrites per Mª J. Cayuela i afegeix la revisió constant de les estadístiques i les estratègies, des de la perspectiva d’anar arreglant allò que s’ha fet en un inici amb molt d’entusiasme i que amb el temps decau una mica.

Per tancar, la moderadora Cristina Aced afegeix que un dels grans canvis que s’estan vivint és que hem passat de la idea “push” (interrupció) a la idea “pull” (sense interrupció) i que s’ha de generar molt de valor per a que un usuari et vagi a buscar a tu com a marca. #SMMDay

El següent ponent va ser en Nacho Cerdà de Phenomena Experience (@PhenomenaExp) qui va explicar com viralitzar contingut en xarxes socials, en concret el seu cas d’èxit. Ens parla de que Facebook, Twitter, Google+… s’han convertit en elements essencials de la comunitat de la seva empresa ja que els hi permeten connectar amb els seus seguidors, comunicar-se, ser socials. Les xarxes socials els hi ha servit de recolzament de comunicació, a on no venen un producte sino que comparteixen unes emocions.

Explica que els 4 elements que els hi ha donat èxit a les xarxes socials són:

–          Les imatges. Quant més atractiva, més possibilitats de ser llegits els post.

–          La polèmica amb ànim de construir quelcom, de crear interactivitat.

–          Les enquestes per demanar opinió als usuaris.

–          La informació del propi producte.

Globalment ho resum tot en la participació, que tot i que a vegades hi trobes trolls que poden fer-te mal, a vegades exposen unes critiques que han de ser valorades. Per finalitzar dona tres consells prou interessants: no fer cas al màrqueting (…), seguir sempre la pròpia intuïció i resistir i ser persistent.

Finalment, com a darrera ponència, vam tenir la presència de Pau Valdés (@ValdesPau) que ens va introduït de manera breu en el tema del Inbound Màrqueting, on busquen les claus per convertir els followers en clients i en saber quina és l’equivalència de la equació.

Per l’Inbound Màrqueting, el Social Media és com un actiu comptable. Quan es publica un post, et genera un tràfic, unes interaccions, uns followers… i un dia això es converteix en rendibilitat ja que pot arribar a transformar-se en un client.

Finalment i desprès d’una sessió formativa molt enriquidora, Maria Redondo clou la jornada recordant els inicis d’aquesta celebració, donant les gràcies a tots els patrocinadors i col·laboradors i a tots els participants i convidant-nos als presents a gaudir relaxadament d’una cervesa Moritz (@MoritzBarcelona).

Com a punt final a aquest article i des del punt de vista més del professional de la organització d’esdeveniments solament em cal dir que em va sorprendre a la vegada que agradar, el rigorós seguiment de l’agenda publicada i que felicito al organitzadors Pedro, Maria i tot el seu equip (tot i admeten ser Amateurs) per la feina ben feta.

Fins la propera edició! Gràcies i Salut!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.