Resum de la 1ª Jornada de Protocol per a Entitats Locals

Capçalera jornadaAhir 27 de novembre de 2013, es va celebrar la 1ª Jornada de Protocol per a Entitats Locals organitzada per l’Associació Catalana de Protocol i Relacions Institucionals ACRPI i amb la col·laboració de diferents institucions públiques com la Generalitat de Catalunya, el Parlament de Catalunya, la Diputació de Barcelona, la Diputació de Tarragona, l’Ajuntament de Barcelona, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i Aigua de Ribes.

L’esdeveniment va tenir lloc a la Sala d’actes del Edifici El Vagó, al Recinte de l’Escola Industrial de Barcelona i va acollir a un gran número de Caps de Protocol de diferents ajuntaments de la demarcació de Barcelona i Tarragona, docents de temes de protocol, alumnes de ACPRI entre d’altres. La Jornada es va desenvolupar durant tot el dia amb diferents ponències i taules rodones, donant lloc també a la participació dels assistents en torns de preguntes i de debat.

La benvinguda va anar a càrrec del Sr. Josep Solà, president de l’ACPRI i de l’Il·lm. Sr. Josep Salom i Ges, diputat delegat d’Esports de la Diputació de Barcelona que va obrir la Jornada donant pas a la primera conferència del matí.

Aquesta primera conferència va anar a càrrec del Sr. Senen Florensa, diplomàtic i president executiu de l’Institut Europeu de la Mediterrània, qui va donar una amplia visió del protocol des de l’àmbit polític i democràtic. Va fer una gran analogia entre Protocol i Religió, oferint frases tals com “El Protocol és a la vida política el que la litúrgia és a la religió” o “El protocol ha de ser tan eficaç que no cal que s’entenguin les paraules” fent referència a les misses que antigament es feien en llatí i comparant-ho amb el protocol religiós. Va fer especial incisió en que el protocol ha d’estar al servei del ciutadà, que s’ha d’adaptar el missatge i en que, de vegades, es pensa que el protocol solament és aplicar l’ordre de precedències i no és pas així. És fruit de molt de treball però que sovint ha de passar desapercebut ja que quan no és així és que la feina no s’ha fet correctament. Per altra banda, i per acabar, també va fer menció a que el protocol i la comunicació han d’estar estretament lligats per a que després no hi hagi problemes quan es faci públic l’esdeveniment.

La següent intervenció va ser una taula rodona moderada pel Sr. Josep M. Cantarero, tècnic de protocol de la Diputació de Barcelona i composada per el Sr. Antonio Rodríguez de Rivera, cap de protocol de l’Ajuntament de Badalona; la Sra. Marta Piedrafita, cap de protocol de l’Ajuntament de Sabadell; la Sra. Olga Pardo, cap de protocol del Consell Comarcal del Baix Ebre i la Sra. María José Lorenzo, cap de protocol de l’Ajuntament de Tortosa. El tema de la taula va ser l’organització d’esdeveniments i on cada membre va poder exposar la tipologia d’actes que solen organitzar i les problemàtiques que solen tenir. Val a dir, que tota la taula va coincidir en que el Reial Decret 2099/1983 està més que obsolet i que la majoria de les autoritats amb les que solen treballar no apareixen a l’ordre de precedències.

Alguna de les problemàtiques que es van exposar van ser que en molts casos el departament de protocol és unipersonal i moltes vegades no poden abastir tota la feina que han de fer i han de recórrer a altres companys de feina d’altres departaments. També, sovint es troben que és complicat establir un protocol acurat quan els organitzadors de l’esdeveniment són empreses privades de la ciutat que conviden a l’alcalde de la ciutat o a altres autoritats. I en molts casos, sobretot en els ajuntaments més petits, treballen més amb les tradicions i manuals de protocol propis que no pas del RD. Taula rodona

Com a darrera ponència del matí, el Sr. Manel Fran, periodista, va aportar algunes idees en temes de comunicació institucional per tal que el departament de protocol i del departament de premsa tinguin una millor i més estreta relació. Va incidir molt en que ha d’existir un Pla de Comunicació i que si aquest va lligat al Pla de Mandat té moltes opcions d’aconseguir l’èxit.

La jornada de la tarda es va obri amb una nova taula rodona  moderada pel Sr. Gerard Piñol, vicepresident d’ACPRI i representada pel Sr. Joaquim Romañach, director de projectes del Departament de Protocol de l’Ajuntament de Barcelona; el Sr. Ignasi Fleischhacker, tècnic de protocol del Parlament de Catalunyai el Sr. Josep Maria París, adjunt al Gabinet de Relacions Externes i Protocol de Presidència de la Generalitat de Catalunya. El tema principal de la taula va ser el Real Decret 2099/1983, del qual van exposar els seus principals punts i més interessants como són el Preàmbul (en referència a la imatge), el títol preliminar article 1.1 (on es defineix l’objecte del RD), el capítol primer (articles 3.a i 3.b sobre classificació i presidència dels actes) i l’article 4.12 (sobre la presidència dels actes a càrrec de l’autoritat organitzadora).

Desprès de parlar dels punts més estrictes del Reial Decret, van exposar cadascun d’ells alguns exemples de les seves respectives institucions, alguns problemes que tenen i algunes solucions que es donen. Finalment, tots van coincidir en que sempre s’ha de ser molt conscient de a qui es convida, ja que si volem presidir un acte hem de saber si l’autoritat a la que volem convidar voldrà que li cedim la presidència o respectarà la nostra decisió de presidir. Per cloure, el Sr. París va tancar llençant la frase molt interpretable de “Més enllà del protocol hi ha una cosa que es diu política…”.

Per finalitzar la jornada, es va fer una darrera taula rodona composada per la Sra. Rosa Gatell, cap de protocol del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya; el Sr. Rafael de Yzaguirre, secretari general adjunt de l’ACM i la Sra. Mercedes Piera, vocal del Col·legi de Publicitaris i RRPP on van apostar per la importància de l’associacionisme per a la dignificació de la professió i van donar el toc definitiu a unes jornades molt profitoses, amb ponents de gran qualitat i on els assistents vam poder aprendre sobre les diferents aplicacions d’aquesta disciplina vers cada l’administració.

Des d’aquí dono les gràcies a ACPRI per organitzar aquest tipus d’esdeveniments i convido a tothom que vagi a la propera edició.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.