FLASHMOB I LIPDUB: EINES DE PUBLICITAT DEL S.XXI (Part I)

A la publicitat i al màrqueting sempre s’han utilitzar accions comercials al carrer per tal sorprendre al transeünt i evocar sensacions impactants respecte la marca publicitada. Son les anomenades accions d’street marketing o ambient marketing, on s’utilitza mobiliari urbà com a suport publicitari (vers les tanques o marquesines de l’anomenada publicitat exterior).
Des de fa una dècada, han sorgit altres maneres d’impactar comercialment i socialment el públic i les masses empresarials. Parlem dels fenòmens de les Flashmob i les Lipdubs.

Les flashmob signifiquen “multitud instantània” i juguen amb l’efecte sorpresa. Normalment es realitzen en llocs públics externs on una multitud balla una coreografia coneguda de manera conjunta i sincronitzada. Desprès, hi ha una dispersió i tornada de nou a la multitud real.
Tenen el seu origen a un llibre publicat l’any 2002 pel sociòleg Howard Rheingold, “Smart Mobs: The Next Social Revolution” i les primeres versions d’aquest moviments es veien a Manhattan i Nova York al juny de 2003 de la mà de la revista Harper’s Magazine i de la botiga de departaments Macy’s. A Espanya arribà a l’octubre de 2004 a Barcelona, amb un moviment organitzar al monument de Cristobal Colón i sense èxit (hi van participar una desena de persones).

Cada vegada més, però, les flashmob comencen a ser part de les estratègies de màrqueting de les empreses tant a nivell intern com a nivell extern.

En moltes ocasions, l’empresa realitza una flashmob amb els seus treballadors per incrementar el valor de treball en equip i augmentar la imatge de marca (branding). Fa que l’empresa sigui percebuda com un lloc amb bon ambient entre els seus treballadors, i això és sempre ben vist pel públic massiu. Crea sentiment positiu entre els seu target. Com el cas de l’Hotel Hilton Diagonal Mar de Barcelona que organitza una flashmob en una de les seves sales que causa un gran impacte en els seus clients i això fomenta la repetició del servei.

A nivell més massiu i comercial l’empresa decideix fer una flashmob com a part de la seva estratègia publicitària. És una eina considerada de reclam, amb molta viralitat a les xarxes socials si es gestiona bé i que dona un reconeixement a la marca i un posicionament social molt important. Es realitzen a un centre comercial o una botiga, als passadissos del metro o a lloc significatius d’una ciutat (com places, parcs i rodalies de monuments).


També podem trobar les flashmob organitzades per promocionar llocs d’una ciutat (com mercats o places) o activitats que es faran a la mateixa ciutat, ja sigui la festa major, festivals locals, festes de fi de curs de col•legis i instituts… amb la finalitat de que el públic es diverteixi amb amics, familiars… Com aquesta que va organitzar el grup de música tradicional catalana de Mataró, La Coixinera al centre de la ciutat.


En moltes altres ocasions, també s’utilitzen les flashmob com a suport a causes socials com la Flashmob en motiu de la Marató de TV3, o reivindicatives com la organitzada en una oficina de l’INEM de Madrid.

No em d’oblidar que l’eina de difusió d’una flashmob són les xarxes socials (Facebook, Twitter…) i que sense elles no es pot aconseguir l’èxit d’aquesta estratègia. Per tant, si voleu fer-ne una, el primer és tenir actualitzats tots els perfils socials i començar a piular! Si fem una bona difusió del nostre esdeveniment, aconseguirem molta gent implicada i fer una bona campanya comercial.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.