Que ens va deixar el #SMMday 2013?

Ahir, 28 de gener, es celebrava el dia del Community Manager i de tots aquells professionals que ens dediquem al Social Media. Per la tarda, es va celebrar el Social Media Marketing Day amb una bona agenda de ponències sobre el tema que va donar per tots els gustos i colors. Us deixo una mica de resum del que va ser.

#SMMday

L’esdeveniment estava organitzat per the P!an company i patrocinat per Inesdi, 021espai, TribApp, brandchats, Moritz, Onda Cro.com, i Hoy Online TV. El lloc escollit aquesta vegada va ser una de les sales de l’Hotel Turístic twentytú, molt aprop de les Glòries de Barcelona.

La presentació va anar a càrrec de Sara Werner (@Sara_Werner) que es va definir com a emprenedora i va introduir el primer concepte social de la tarda: els Natius 2.0. Les noves generacions que ja neixen en l’entorn digital i tenen punts de vista diferents. Una de les característiques d’aquest col·lectiu és que no saben la relació que hi ha entre un boli bic i una cinta de cassette. Els seus referents són Facebook, Youtube, Twitter…

Desprès de la introducció, el primer torn de ponència va ser per Ouali Benmeziane que va promocionar i convidar als assistents al Seach Congress Barcelona que se celebrarà entre els propers 21 i 23 de febrer a l’Hotel W i que serà l’esdeveniment de referència per a digital marketers.

El segon torn va ser per Javier Ruiz Robles (@Marcadotecnia), i que sota el títol “Las Comunitats s’estan convertint en tribus”, ens va fer veure quina és la diferència entre aquests dos conceptes i perquè estan funcionant. La Comunitat, diu, és l’agrupament d’usuaris que s’uneixen sota una identitat similar i que té èxit perquè tots tendim a agrupar-nos segons els nostres interessos. Per altra banda, la Tribu, fa que els membres s’uneixin per a treballar en un bé comú. En aquest sentit, les tribus estan substituint a les comunitats perquè s’aconsegueix que tots els usuaris que hi pertanyen comparteixin el mateix objectiu i la mateixa temàtica. S’agrupen de manera col·laborativa.

Tercera ponència a càrrec de José Antonio Jové (@joseantoniojove), sota el títol “Publicitat a Facebook en 4 passes”. Desprès d’oferir-nos algunes dades estadístiques sobre aquesta xarxa social (16 milions d’usuaris a Espanya, 70% de les campanyes van obtenir rentabilitat, 35% menys del cost associat a la conversió…), ens dona les 4 passes a realitzar:

1. Definir el target: a través d’estadístiques de Facebook, foros, posts… S’ha de segmentar, no anar a per tots, fugir de les categories àmplies.

2. Crear Ads: han de ser molt creatius ja que hi ha límits d’espai i text.

3. Analitzar i optimitzar la campanya: s’han de crear variants de l’anunci i desprès analitzar quins són els que tenen major impacte i quins no funciones.

4. Avaluar: mirar quins objectius s’han complert i si estem a la xarxa adequada. Potser Facebook no ens interessa i hem d’estar a Adwords.

La quarta ponència va anar a càrrec de Jordi Rodrigo (@brandchats), amb el títol “La monitorització del Social Media al futur. Del Community Manager a la integració total de l’empresa”, on ens explica que les monitoritzacions sempre es pensen a curt termini i això és erroni. Hem de començar a pensar a llarg termini, passar de la Tàctica (Software: ús d’eines i suports) a l’Estratègia (Serveis i valor afegit: business needs, ROI…). Ens dona un grapat de diferents temes a mesurar a xarxes socials com: cobertura, escriptura, tipologies d’ús, alertes, mètriques, anàlisis del sentiment… Però moltes vegades no solament hem de monitoritzar la marca, sino també els conceptes associats per així aprofundir més en l’anàlisi del que està passant.

La cinquena ponència va ser una de les esperades ja que anava a mans de Pedro Rojas (@seniormanager) (qui a més, era un dels organitzadors) i que ens va explicar “Que es necessita per ser un Community Manager freelance”. Entre els punts més importants, cal destacar els següents:

1. Contruir la teva marca personal. Si es vol ser un CM d’altres primer s’ha de ser d’un propi.

2. Ajudar a algú a començar en Social Media. Crear una confiança per a que desprès els altres també hi confiïn.

3. Establir un cost per a cada acció diferent a realitzar. No s’utilitza tant de temps publicant coses i si molt creant estratègies, analitzant, innovant…

4. Planificar una ruta cap a l’0bjectiu. S’ha de pensar com un client potencial i això ajudarà a argumentar desprès.

5. Calcular el temps invertit. Hem de descobrir que triguem a fer cada cosa, identificar quines són les que ens ocupen més temps…

6. Mantenir un diari: escriure allò que funciona i el que no. Fer estadístiques pròpies d’allò que anem utilitzant.

7. Establir una guia de monitorització: guardar informes de cada client per comparar en un futur les eines que s’han utilitzat.

8. Fer-lo al menys amb 3 negocis més. S’han de tenir cases studies per mostrar els resultats.

9. Iniciar un negoci/bloc/web propi i una campanya de Social Media. “Regalar” coneixement, ensenyar als altres com ho estem fent. Compartir.

10. Conèixer a altres consultors de Social Media. No hi ha competència, hem de compartir.

La penúltima conferència va ser la de Lucas Galcerán (@CasaViva_esp) sobre “Com introduir una empresa de retail en xarxes socials”. Aquesta ponència va basar-se concretament en el cas de Casa Viva i dels seus inicis al 2.0. Va comentar que l’inici es va basar en 3 premisses:

1. Ser sincers sobre la situació en que es troba la marca.

2. Ser conscients dels recursos amb els que contem.

3. KPI’s i objectius que es pretenen aconseguir a les diferents xarxes socials.

De moment, diu, els hi està funcionant bé i tot i que actualment estan present a Facebook, Twitter i Pinterest ja veuen el futur amb d’altres com Google+ i alguna més que estan estudiant.

I per tancar la llista de ponents, una altra de les més esperades de la jornada del #SMMday: Dolors Reig (@dreig) amb el títol “L’individu connectat. La conducta 2.0 com a base del Community Management”.

Comença parlant de la importància de les persones, de les “Tecnologies humanes”. Les xarxes socials funcionen perquè estan fetes per a satisfer les necessitats dels éssers humans que més els hi agraden (afiliació, grups, estima…). Ajuden a cobrir una sèrie de necessitats: t’ofereixen Afiliació (sentiment de pertinença a un grup), Reconeixement social (quan el que postejes és distribuït, té me gustas…), i Autorealització (quan aportes contingut propi).

Parla de nous conceptes que ja són tendència com la Gamificació, l’actitud 2.0, la intel·ligència augmentada, els “infornívoros”… Internet afavoreix la informació (que flueix lliurement) i la organització (podem organitzar-nos sense pertànyer a cap organització, com per exemple el moviment 15M).

I evidentment, aquesta va ser la ponència més llarga (tot i que va semblar curta), més profitosa i com sempre didàctica.

L’esdeveniment va acabar amb un brindis amb cervesa Moritz del patrocinador i sessions lliures de networking per la sala.

Espero i desitjo que l’any vinent es torni a repetir aquest esdeveniment però amb uns petits canvis: una sala més gran i amb millor so i que les conferències més esperades (que ja sabem tots quines són) tinguin més protagonisme i siguin més llargues que les ponències més “comercials”.

Bé, espero que ahir tinguéssiu un bon dia del Community Manager i ens tornem a retrobar el 4t dilluns de geners de 2014! Salut!

Anuncis

One thought on “Que ens va deixar el #SMMday 2013?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.