Política i Xarxes Socials: un binomi mal avingut

Cada dia entenc menys el perquè d’algunes situacions i actuacions dels polítics del nostre país. En plena era de les noves tecnologies i de la societat de la informació i gràcies a llocs com les xarxes socials, tenim la possibilitat d’accedir a tot allò que passa al món. Siguin noticies d’actualitat, culturals de la nostra localitat, dels nostres hobbies… i per suposat de la situació política que vivim (que ens interessi o no la política, hem de conèixer que es cou ja que afecta directament a la nostra condició de ciutadà).

Una cosa que em crida molt l’atenció en aquest binomi “política – xarxes socials”, és que tant els líders dels partits com els seus sèquits solament mostren presència 2.0 en moments de campanyes electorals (15 dies). Que passa? Que la resta dels 3 anys i 350 dies restants no passa res a la política? No es fan acords, plens, resolucions, decrets, propostes… que afecten, d’una manera o altra, als ciutadans?

De la mateixa manera que els partits polítics tenen el dret de bombardejar les xarxes socials durant les èpoques d’eleccions, els ciutadans tenim dret a conèixer allò que es fa la resta de la legislatura.

No parlo de partits concrets sino de la situació general a Espanya i especialment a Catalunya (que és la part que em toca i m’interessa). M’ha sorprès veure els resultats d’un estudi realitzat per Intelligence Compass sobre polítics i xarxes socials i veure que:

(accedeix a l’estudi aquí).

1. La majoria dels polítics (78%) veuen les xarxes socials com un mitjà notable per arribar al ciutadà però per contra no les utilitzen.

Enquesta Politics Xarxes socials

2. El 86% dels ciutadans creu que els polítics han d’utilitzar les xarxes socials principalment per relacionar-se amb els ciutadans però la majoria no segueixen o tenen a cap a les seves xarxes personals.

Enquesta Politics ciutadans

Llavors el problema és, o bé que els polítics no volen ficar-se en un mitjà més o bé, que els pocs que estan ficats no veuen retorn o implicació dels ciutadans.

Sigui com sigui, no veig coherent promocionar unes idees durant 15 dies i no tornar a “piular” fins 4 anys desprès.

Les xarxes socials són un mitjà més de comunicació i s’han d’explotar al màxim per aconseguir implicació dels ciutadans i aquests, per contra, han de deixar sentir la seva veu 2.0, expressar les seves opinions i donar feedbacks de qualitat a aquells que ens lideren i a aquells que fan oposició.

A banda d’això, no dic que els propis líders polítics gestionin personalment els seus perfils socials (bastant tenen amb el que tenen) però si que ho faci el seu equip i de tant en tant si el capdavanter vol fer una publicació basta amb signar-la per a que tots sapiguem que ho ha fet ell/ella directament. Això generarà molta més confiança entre els ciutadans i més transparència dels mateixos partits.

Tenim la sort de que ja hi ha molts que ho fan i tinc l’esperança de que poc a poc s’aniran sumant un darrera l’altra. És veritat que hi ha molta part de la població que no li interessa la política però també hi ha una part molt significativa que SÍ volem saber que passa al nostre país directament de mans d’aquells que el gestionen.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.