El primer anunci de l’any ja no és el mateix

Des dels orígens de la televisió a Espanya, TV1 (www.rtve.es)  ha sigut sens dubte el canal preferit pels grans anunciants ja que va ser el primer canal en emetre al país i el primer en batejar l’acció comercial del primer anunci de l’any.

L’any 1957 va emetre el primer anunci desprès de les campanades on una veu en off narrava el següent text: “Distinguido público, les hablo en nombre de la marca Freemotor, concesionaria en España de licencias Westinghouse. Pero no se preocupen, no les voy a contar las excelencias del refrigerador Super57 o de la lavadora Launtromat porque de todos son conocidas, solo quiero ofrecerloes un grato espectáculo”.  Amb aquest comercial començava la gran lluita anual de les grans marques per ser el primer en donar la benvinguda a l’any nou.

Molts han sigut els protagonistes d’aquesta lluita i molts diners els que s’han pagat per ser-ho.

Un altre exemple el trobem a l’any 1980 on Nescafé oferia aquesta mini pel·lícula de to més sentimental on més que producte, parlava de marca (feia Branding).  El primer anunci de l’any es convertia en publicitat de marca, deixant de banda el que fabricava o servia. La marca et donava la benvinguda per que era poderosa per estar allà la primera.

L’any 2009, RTVE anunciava que la seva cadena més popular i on més anuncis es passaven, deixava de fer-ho. Comença una nova era d’emissió sense talls i això tancava l’era gloriosa dels anunciants on feien les seves campanyes més massives. Ja no hi hauria mai més el gran primer anunci de l’any com es coneixia fins llavors i com a petit homenatge l’últim anunci de 2009 va ser una autopromoció de la pròpia cadena.

Avui, amb la desaparició de la publicitat a la gran cadena popular i amb la introducció de desenes de nous canals amb la TDT, quin sentit té ser el primer anunci de l’any? Ara ja, aquest anunci no és massiu si no que es segmenta en molts canals temàtics que tenen un segment de públic totalment diferents. Ara, es pot segmentar més, això si, però no és aquesta la finalitat originaria del primer anunci de l’any.  Tot i això sempre hi ha una GRAN marca que pot permetre’s ser el primer anunci de l’any a totes les cadenes (independentment de les que hi hagi) i seguir formant part d’aquest tradició ara tan diversificada.  Aquest any, com no, és Coca Cola qui ha tingut el poder televisió d’estar present a tot arreu al mateix moment (excepte a Antena3, La Sexta i TV3 que ha sigut Desigual amb #tengounplan) i fer la segona cosa que millor sap: PUBLICITAT.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.