Patrocinis 2.0

En les últimes setmanes he assistit a alguns actes relacionats amb el sector del màrketing i  les xarxes socials que estaven patrocinats per algunes marques conegudes de beguda, alimentació…  Tot i l’era de les noves tecnologies, el sistema de patrocinis segueix funcionant però amb un petit canvi.

Segons la AEPEME (Associació d’Empreses Professionals Espanyoles de Mecenatge i Esponsorització), el Patrocini es defineix “com una estratègia de comunicació, una inversió rentable en imatge. Consisteix en la inversió per part d’una empresa o institució en una àrea aliena a la seva pròpia activitat (cultural, esportiva, social…) dirigida a materialitzar un suposat benefici per a públics objectius predefinits”.

Tal i com diu l’anterior definició, el patrocini és una estratègia de comunicació. Sempre ho ha sigut i sempre ha funcionat bé amb grans marques. Però el canvi que he observat en les darreres setmanes o mesos és que ara el patrocini es converteix en un canal per potenciar els perfils socials d’aquestes marques. És a dir, una empresa inverteix part del seu pressupost en patrocinar un acte o esdeveniment (que ara potser massiu o no) però la finalitat és que els assistents es facin la foto consumint el producte de l’empresa patrocinadora.  I que aquesta foto sigui compartida en canals com Instragram, Twitter o Facebook.

Aquesta imatge recorre per les xarxes socials i és avalada (retuitejada o mencionada) per la pròpia marca, fent una difusió comercial global “gratuïta” i potenciada per la prescripció de qui la socialitza. A més, moltes vegades, l’empresa patrocinadora emet concursos a la millor foto o bé convida a compartir “un moment” amb el seu producte; fent partícip així al target definit.

Per tant, com sempre no podem entendre l’abast del 2.0 sense entendre els seus orígens a la publicitat i màrketing tradicional, que no és més que l’evolució d’aquest. I que, veient els resultats i l’aplicació que es fa, tot ha d’anar compaginat per arribar a un públic cada vegada més global. Off i on són cosins germans que no es poden separar.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.